Att följa det planerade livets mall

Alexandra Wiberg, Dina Systrar

För en tid sedan såg jag Gina Dirawis program på SVT, “Gina Dirawi lever och dör”. Det var några berörande och otroligt insiktsfulla avsnitt som träffade mig. Insikten om den lyckliga människans checklista, hur normerna vi uppfostras med äter sig in i vårt huvud för att stanna där, göra oss olyckliga. För vad händer när vi inte följer det planerade livets mall?

Uppfattningen om det lyckade livet

Redan vid tidig ålder lär vi oss det planerade livets mall, normerna och checklistan vi alla bör följa. Annars - ja, vadå annars…? Vi återkommer till det. Vi får lära oss om popularitet, vikten av att bli bjuden på kalas, inte sticka ut - men ändå vara sin egen redan i förskoleåldern. Vi lär oss skillnaden på bra och dålig, rätt och fel enligt uppfattningen om det lyckade livet. Vi förstår att rätt skola och bra betyg är viktigt, men lika viktigt är också aktiviteterna utanför skolan. Helst både ridning, fotboll och konståkning, tennis, kör och musikal - ett instrument är också bra (inte för udda bara). Omedvetet börjar vi checka av punkterna på listan över vårt liv. En efter en, punkt efter punkt, sträva efter det som ska vara det perfekta livet, hur vi alla borde leva.

Tron om att pricka av punkterna på checklistan

Det fortsätter i skolan, eskalerar och blir det allra viktigaste. Att vara lyckad. Att vara social. Att ha de bästa vännerna och ha roligast av alla. Sedan gäller det att skaffa sig en utbildning, eget boende, träffa kärleken, snabbt ska det gå. Gifta sig, skaffa barn, vara så jävla lycklig, resa jorden runt, samtidigt som man har drömjobbet och är miljömedveten, djurvän och vegan. Och just det, lika viktigt är det också att vara skitsnygg, smal som en pinne, aldrig klaga, vara bjussig och bara må jättejättejättebra. Check check check, och du är en lyckad lycklig människa?

Vad händer när vi inte checkar av listan?

När vi lär oss detta som barn förstår vi också att för att följa det planerade livets mall finns det också saker vi tvingas ge upp. Vår autenticitet, det äkta jaget sökande läggs åt sidan för att istället passa in och mata vårt ego. Det är egot som skyddar oss och ser till att vi håller oss i linje med världens och våra egna förväntningar på oss själva. Kanske sitter normerna och förväntningarna på oss så djupt att osäkerheten är det första som kickar in när vi sviker listan. Tvivel på oss själva, men också utifrån, från våra nära, från vänner och familj, men också samhället. Och vad mer? Tankar om misslyckande, om att inte passa in, om att vara annorlunda (som om det vore något dåligt). Detta tvivel skapar djupa sår och en konflikt inom oss, mellan egot och ditt autentiska jag. En enda avvikelse från normen kan leda till stress, jämförelse, minskat självvärde, kritisk inre röst, depressiva tankar osv. Vad händer då när avvikelserna blir allt fler?

Medvetenhet → omdefiniera vad lycka är

Det är som att det finns två vägar att gå. Antingen fortsätter vi med vårt ego att följa normerna och den plan som vi tror är svaret på lycka i livet. Eller så känner vi hur det skaver och ser normerna som metaforen för livets och egots checklista. Så mycket av vår stress och olycklighet kommer från jämförelsen som bottnar i mallen vi lär oss som barn, och som kan fortsätta livet ut. Tänk om vi med medvetenheten i hand kan definiera om vad lycka är för oss och rent ut sagt skita i den här jävla checklistan? Hur låter det? Vill du leva ett mer autentiskt liv?

Om du vill, prova att reflektera över dessa frågor :

  • Vad är lycka för dig? Hur känns det?

  • Vad är skillnaden på att vara lyckad och att vara lycklig enligt dig?

  • Vad är viktigt för dig i livet?

  • Hur vill du leva ditt liv?

  • Vad vill du ha mer/mindre av i livet?

Föregående
Föregående

För frisk för att vara sjukskriven, men för sjuk för att jobba

Nästa
Nästa

Dukiga flickor på stressrehab